Duurzaamheid & Innovatie

Duurzaamheid en innovatie is hot in Waddinxveen. Er is een flink aantal bedrijven dat volop bezig is met duurzame ontwikkelingen. Zij hebben zich een aantal jaar geleden verenigd in een Stichting, het Duurzaamheidsplatform Waddinxveen. Het OPW voelt zich bestuurlijk verantwoordelijk voor de activiteiten die in Waddinxveen gebeuren rondom duurzaamheid. We organiseren regelmatig kennissessies en masterclasses, die voor een breed publiek toegankelijk zijn. Zo brengen we duurzaamheid en innovatie verder.

 

Jac Bost
Voorzitter Duurzaamheid & Innovatie

 

Tijdens de klimaattop in Parijs hebben we met elkaar afgesproken dat het energieverbruik omlaag moet. De ambities zijn fors: in 2030 moeten we 40% minder broeikasgassen uitstoten, 40% minder energie verbruiken en 30% van de energie uit hernieuwbare bronnen halen. Mooie doelen, maar hoe bereik je dit nu? De focus ligt nu vooral op duurzaam opwekken, maar het echte resultaat moet komen door vermindering van het gebruik. In onze Masterclass van 25 juni hebben we dit onderwerp niet voor niets centraal gesteld.

 

Écht besparen, daar gaat het om! En de overheid heeft de ondernemers maatregelen opgelegd (en die vastgelegd in een lijvig document). Veel van die maatregelen zullen van lieverlee worden afgedwongen, maar beter is om het op eigen tempo te doen. En nu al te beginnen. Het gaat om maatregelen die ook nog eens binnen vijf jaar worden terugverdiend. Via bovenstaande button vind je alle maatregelen overzichtelijk op een rij: op onderwerpniveau én per bedrijfstak.

Bezoek Circl: heb jij het gemist?

Wat is er voor een DPW-lid nu leuker dan een bezoekje brengen aan één van de meest duurzame gebouwen in Nederland? Op 10 oktober, tijdens de Dag van de duurzaamheid, werd dat werkelijkheid toen de leden van DPW en OPW het circulaire paviljoen aan de Amsterdamse Zuidas ‘Circl’ bezochten. In dit multifunctionele gebouw van ABN AMRO draait alles om duurzame oplossingen en hergebruik.

 

Was je er niet bij? Dan heb je een duurzaam hoogstandje gemist. Maar gelukkig kan je het hele verslag en meer foto's vinden op onze website. Dus lees snel verder...

Koploperproject: samen voor duurzaam Waddinxveen

Een flink aantal partijen zet zich in voor toekomstbestendig (duurzaam) ondernemen. Ook in onze regio. Onder meer de gemeente Waddinxveen en de provincie willen inzicht geven in de praktische doe-dingen voor een duurzaam bedrijf. Dat willen zij samen met andere koplopers doen: ondernemers zoals jij en ik in ons DPW netwerk. Het koploperproject is vooral een praktisch adviestraject, dat aansluit bij wat we al samen gedaan hebben en waar je dus stappen kunt zetten. Bedrijven doen het met elkaar samen en leren van elkaar (benchmark). Klinkt het koploperproject voor jou interessant of heb je nog vragen? Mail dan naar Marina van Kampen van de gemeente Waddinxveen. Of kijk op de website van DZyzzion voor meer info.

Eerste stap naar een energieneutraal Midden-Holland in 2050

Op 5 april hebben Jac Bost namens het DPW, Jan Roggeveen namens het OPW en andere deelnemende partijen hun handtekening gezet onder het Convenant 2018-2025 Regionale Energiestrategie Midden-Holland. Hiermee spreken zij af om samen te werken aan een energie- en klimaatneutrale regio, om zo bij te dragen aan de nationale en internationale klimaat- en energiedoelstellingen. De Omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH) is trekker van dit project en op de website lees je meer over onder andere het convenant.

De Waddinxveense koplopers op het gebied van Duurzaamheid & Innovatie: