Op bezoek bij Circl

Wat is er voor een DPW-lid nu leuker dan een bezoekje brengen aan één van de meest duurzame gebouwen in Nederland? Op 10 oktober, tijdens de Dag van de duurzaamheid, werd dat werkelijkheid toen de leden van DPW en OPW het circulaire paviljoen aan de Amsterdamse Zuidas ‘Circl’ bezochten. In dit multifunctionele gebouw van ABN AMRO draait alles om duurzame oplossingen en hergebruik.

Hein Brekelmans van ABN AMRO beet de spits af en startte zijn presentatie met een statement dat iedereen aan het denken zette: “Als we op deze manier doorleven op onze planeet, is er in 2050 meer plastic in zee dan vis.” Rob van Willigen, zakelijk adviseur ABN AMRO in het Groene Hart en voor veel aanwezigen geen onbekende, legde de focus op duurzame oplossingen. Hij vertelde onder meer over het groeiend gezamenlijk gebruik van apparaten: als je bedenkt dat een auto gemiddeld 92% van de tijd stilstaat en een boormachine maar drie minuten per jaar draait, liggen er kansen voor samenwerking. Je ziet dat er platformen ontstaan die hierop inspelen, zoals Greenwheels of Peerby.”

Aansluitend aan de presentaties stond er een wandeling door het gebouw, onder leiding van een architect, op het programma. Verschillende duurzame oplossingen kwamen hierbij aan bod: zo is er gebruik gemaakt van 16.000 oude spijkerbroeken voor de dakisolatie en worden toiletten gespoeld met regenwater. De traptreden zijn smal om hout te besparen. Daarnaast heeft het gebouw zonnepanelen en zijn de muren bedekt met planten voor een goede isolatie. De middag werd afgesloten met een netwerkborrel, waarbij interessante duurzame relaties werden gelegd.

DPW-voorzitter Jac Bost: “Een verrassende en interessante bijeenkomst! Met name ook het nieuwe financieringsbeleid van de bank geeft stof tot nadenken met betrekking tot de zin en noodzaak van duurzaam investeren. En het is voor iedereen goed om te zien hoe je dit zo vergaand in de praktijk kunt toepassen. Het programma bood alle kans om inspiratie op te doen voor duurzame oplossingen en ontwikkelingen.”