COVID - 19 updates

17/2 Winkels mogen open voor Click & Collect

 

Mark Rutte maakte vorige week bekend dat winkeliers open mogen voor de verkoop van hun producten. Wel moet dit gebeuren via het zogeheten click & collect systeem. Dit houdt in dat klanten online spullen kunnen bestellen en deze kunnen afhalen in uw winkel. Wel zijn hier strenge regels aan verbonden:

 

• Bestellen moet online of telefonisch
• Betalen gebeurt vooraf, achteraf of contactloos ter plekke
• Het afhaalpunt moet buiten zijn
• Spullen mogen alleen worden afgehaald binnen een bepaald tijdslot
• Afhalen gebeurt door 1 persoon
• Er zit minimaal 4 uur tussen bestellen en afhalen
• En natuurlijk de 1,5 meter afstand

 

Let op! Als jij je als ondernemer niet aan bovenstaande regels houdt dan kan het zijn dat jouw winkel gesloten moet worden.

 

Lees meer over de regels van Click & Collect op de website van de KVK.

30/6 Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB (TVL)

De Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB (TVL) helpt mkb-bedrijven en zzp'ers bij het betalen van een deel van hun vaste lasten. De tegemoetkoming van minimaal 1.000 euro en maximaal 50.000 euro is voor bedrijven die meer dan 30% van hun omzet hebben verloren door de coronacrisis. Aanvragen kan vanaf 30 juni 2020, 12.00 uur tot en met 30 oktober 2020, 17.00 uur bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Lees alle voorwaarden ook op de site van de KVK.

 

01/5 De Corona Calculator

Bereken hoe corona-regelingen jouw onderneming helpen! Kijk op coronacalculator.nl en krijg direct inzicht in de relevante steunregelingen van overheden en financiële instellingen.

 

29/4 Thuiswerken is topsport!

Nu Nederlanders massaal thuiswerken - en dat naar verwachting na de coronacrisis veel blijven doen - presenteren MKB-Nederland en VNO-NCW en stichting NL Onderneemt Maatschappelijk! het platform Thuiswerken is ‘topsport. Op deze site staan informatie en tips over thuiswerken. Van praktische handreikingen om om te kunnen gaan met stress, tot tips voor voldoende beweging en goede voeding.

 

22/4 Nieuwe Coronamaatregelen

"Voorzichtigheid nu is beter dan spijt achteraf," zei premier Rutte over de maatregelen die hij op 21 april bekend maakte. Minderjarigen krijgen binnenkort een deel van hun vrijheid terug, volwassenen moeten vooral nog even doorbijten. De nieuwe maatregelen zullen in ieder geval tot 20 mei van kracht zijn.

 

10/4 OPW Corona expertiseteam

Vooral voor retail, horeca en ZZP stelt een aantal ondernemers met specifieke deskundigheid hun kennis ter beschikking aan deze getroffen groepen. Alleen door samen te werken kunnen we deze crisis namelijk te boven komen. Neem gerust contact op met een van deze experts. Hun gegevens vind je op de website van het OPW of van de bedrijven zelf.

Ro-ad Arbodienstverlening
• Bostelaar Advies
• Flynth adviseurs en accountants
Grant Thornton
Van Eijk & Partners
Vigilate Accountants
• Rabobank Hollandse IJssel
In ’t Veen Advocaten
Notariskantoor van der Hammen
Van Delft Advocaten
Accountantskantoor Compeer
V.d Meulen, Kock en Ubachs
LTO Glastuinbouw

 

3/4 Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren

De Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS) is 1 van de 9 noodmaatregelen van het kabinet om ondernemers te ondersteunen tijdens de coronacrisis. De TOGS is voor ondernemers die directe schade ondervinden van diverse kabinetsmaatregelen om het COVID-19 virus in te dammen. Gedupeerde ondernemers ontvangen een eenmalige tegemoetkoming van €4.000 om hun vaste lasten te kunnen betalen. De TOGS is aan te vragen via de website van het RVO.

3/4 Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers (TOZO) / Bbz

De Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers staat open voor zelfstandig ondernemers, waaronder zzp'ers, die in de knel komen door de coronacrisis. Het gaat om inkomensondersteuning tot aan het sociaal minimum voor maximaal 3 maanden. Die ondersteuning bedraagt maximaal € 1.500,31 netto per maand. De regeling is gebaseerd op de al bestaande Bbz (Besluit bijstandverlening zelfstandigen), maar wordt sneller behandeld en verstrekt.

Deze regeling kunt vanaf vandaag (3/4) aanvragen via een aanmeldformulier op de website van de gemeente Waddinxveen. Lees goed de voorwaarden door voordat je een aanvraag doet. Voor vragen kun je mailen naar  administratie-uitkeringen@waddinxveen.nl.

3/4 Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor behoud van Werkgelegenheid (NOW)

De Raad Nederlandse Detailhandel heeft in een presentatie handig uitgelegd wat de NOW precies inhoudt. Belangrijkste punten op een rij:

- De NOW dient als vervanger van de WTV (oude regeling werktijdverkorting)
- Het is een subsidieregeling die niks met arbeidsrecht te maken heeft, er is dus geen link met werkbare uren of UWV, wel met omzet
- Vergoeding krijg je over een periode van 3 maanden; je mag zelf aangeven welke periode (maart t/m mei, april t/m juni, mei t/m juli). Wel belangrijk: als je een periode gekozen hebt, kan je die niet meer aanpassen
- De omzet van die drie maanden wordt vergeleken met het gemiddelde over 2019 (dus de jaaromzet:4)!
- In de presentatie vind je een handige rekenhulp
- De regeling is opengesteld vanaf maandag 06 april
- Aanvragen kan tot 31 mei bij het UWV

1/4 Update vanuit kabinet

Alle maatregelen die nu gelden tegen de verspreiding van het coronavirus worden verlengd tot en met dinsdag 28 april. Dat heeft premier Rutte gezegd op een persconferentie (31/3) na het crisisberaad tussen de meest betrokken ministers. Dat betekent dat de scholen ook na 6 april dicht blijven, net als de horeca. Ook het dringende advies om 1,5 meter afstand van elkaar te houden en zo veel mogelijk thuis te blijven, blijft van kracht. Het uitoefenen van contactberoepen, zoals kappers en masseurs, blijft verboden.

25/3 Update voor ZZP-ers

We zitten met z'n allen in een lastige crisis. Vanuit OPW is er veelvuldig contact met de gemeente over de gevolgen van de corona crisis.  De gemeente en OPW zoeken kanalen om zzp-ers te informeren over de huidige situatie en over de mogelijkheden van inkomensondersteunende maatregelen. Zoals jullie in het nieuws hebben kunnen lezen komen er financiële regelingen om specifiek zzp-ers te ondersteunen om deze crisis door te komen. Door het ministerie wordt op dit moment hard gewerkt om deze regelingen zo snel mogelijk te publiceren en open te stellen. Ze zullen met terugwerkende kracht ingaan per 1 maart 2020 en voorlopig 3 maanden duren. Op dit moment is het nog niet mogelijk om je daarvoor in te schrijven. De gemeente werkt aan een loket voor deze inschrijvingen. Als dit loket bekend is zullen we jullie daarover zo snel mogelijk informeren. Dit zal nog wel enige tijd duren. Als je die tijd financieel niet kunt overbruggen kan je telefonisch contact opnemen met de gemeente. Er zijn mogelijkheden om een voorschot op de ondersteuning aan te vragen.

We zijn ook geïnteresseerd in concrete vragen of opmerkingen die jullie voor OPW, de gemeente of andere overheden hebben en waarvoor je nog geen ingang gevonden hebt. Laat dit weten via secretariaat@ondernemersplatformwaddinxveen.nl. Hiervoor hoef je niet perse lid te zijn.

18/3 We kunnen niet om de Corona-uitbraak heen en de maatregelen als gevolg ervan volgen elkaar in snel tempo op. Veel bedrijven maken zich zorgen; de gevolgen zijn immers groot. Op 12 maart kondigden minister-president Rutte en minister Bruins de eerste maatregelen aan om verspreiding van het Corona-virus (COVID-19) tegen te gaan. Afgelopen zondag (15 maart) kwam daar een tweede serie ingrijpende regelingen bij. De maatregelen zijn in ieder geval tot 6 april van kracht. De impact voor ondernemers is groot. Ook in Waddinxveen. Door plotselinge wegvallende inkomsten en gelijkblijvende kosten raken bedrijven in de problemen.

 

Laat ons weten waar je behoefte aan hebt als ondernemer! Waar loop je tegen aan en wat zijn je vragen?  Je kunt ons bereiken via secretariaat@ondernemersplatformwaddinxveen.nl.

 

Waar kan ik informatie vandaan halen?
De Kamer van Koophandel heeft een Coronaloket geopend (en een adviesteam opgezet) waar je als ondernemer al je vragen kunt stellen. Hier vind je informatie die je kan helpen bij jouw vragen over regelingen voor ondernemers, hoe je moet handelen in bepaalde gevallen en wat aanbevolen is om nu te doen. Het KvK advies team is te bereiken via 0800-2117.

 

Antwoorden op jouw vragen vind je o.a. op:
– MKB-Nederland
– Rijksoverheid
– ONL
– Over de nieuwe regeling werktijdverkorting
– TLN 
– Corona impact checklist

 

Enkele belangrijke maatregelen op een rij:
– Bijeenkomsten met meer dan 100 mensen zijn verboden
– Werk zoveel mogelijk thuis; zeker als je verkouden bent, of spreid de werktijden
– Houd minimaal 1,5 meter afstand
– Alle horecagelegenheden zijn vanaf nu tot en met 06 april gesloten; dit geldt ook voor sportclubs en coffeshops
– Blijf thuis bij klachten met neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts; mij sociaal contact

 

In Waddinxveen zijn in ieder geval onderstaande activiteiten voor ondernemers geannuleerd:
– Kom Binnen Bij Bedrijven (week van 23 maart)
– Gouwe Zaken (06 april)
– OPW Businesscontact (20 april)

Meer informatie?

Check ook regelmatig deze pagina’s voor de laatste informatie voor ondernemers:

Retail of horeca ondernemer?
Wat doe jij in Corona-tijd voor jouw klanten? Op winkeleninwaddinxveen.nl kan je het de consument laten weten! Heb jij een speciale actie, aangepaste openingstijden? Laat het dan weten via het secretariaat.