In memoriam Piet de Pater (1937-2020)

In zijn woonplaats Waddinxveen is op 82-jarige leeftijd makelaar Piet de Pater overleden. Dat heeft zijn gezin laten weten. Zijn uitvaart was in besloten kring.

Tot op hoge leeftijd bleef Piet de Pater nauw betrokken bij bijzondere opdrachten van de inmiddels door zijn zoon Peter geleide makelaardij die dit jaar 45 jaar bestaat. Hij reed  dan bijna dagelijks van zijn huis aan de Brugweg naar ‘de zaak’ aan de Kerkweg-Oost.

Zijn levenswerk helemaal los laten viel Piet de Pater erg zwaar. Dat gold bij de in Ter Aar als zoon van een heibaas geboren Waddinxvener ook voor de ontwikkelingen in het Gouwedorp. Zo schreef hij in 2017 een brief aan het gemeentebestuur waarin hij ‘beleefd en dringend’ aandacht vraagt voor kleine ondernemers.

Piet de Pater wist van leerling tekenaar op te klimmen tot eigenaar van een bloeiend makelaarskantoor met vestigingen in Waddinxveen en Boskoop.

Nadat hij was begonnen bij de gemeente in het kwekersdorp gaat hij aan het werk op de tekenkamers van architectenbureaus in Waddinxveen. In zijn vrije tijd volgt hij diverse opleidingen en mag hij de titel ing. aan zijn naam toevoegen.

Piet de Pater trouwt in 1961 en sticht een gezin met vier kinderen. Na grote projecten te hebben begeleid voor beleggingsinstellingen behaalt hij in de jaren zeventig het diploma makelaar en wordt dan beëdigd tot makelaar taxateur.

Op 1 januari 1975 begint De Pater Makelaardij officieel. De begintijd is moeizaam, vooral doordat de concurrentie in het Gouwedorp niet echt op een nieuwe collega zat te wachten.

Na eerst gevestigd te zijn in een woonhuis aan de Brugweg en daarna in twee woonhuizen aan de Schielandweg wordt er verhuisd naar een voormalig bankgebouw aan de Kerkweg-Oost.

Zoon Peter de Pater besluit in de voetsporen van zijn vader te treden en wordt ook makelaar taxateur. Hij start voor zichzelf in Boskoop en neemt vervolgens de makelaardij van zijn vader over waar nu elf mensen werken.

Bert Woudenberg